This Domain is for sale, for more information mail to info@123electric.de
This shop has moved to a different address: www.123electric.de

4. BMS en lader

Printvriendelijke pagina Tell-a-friend

BMS EN LADER

Zorg ervoor dat u een accu lader gebruikt met een laad algoritme dat past bij de chemische samenstelling van uw accu. Het beste laad algoritme voor een LiFeYPO4 accupakket is 'constant current', gevolgd door constant voltage CC/CV. Dit betekent dat het voltage automatisch stijgt totdat een vooraf bepaalde waarde is bereikt, waarna de lader de stroom verlaagt. 

Accu Laad Systeem, oftewel 'Battery Management System'

Bij Lithium accu pakketten is het noodzakelijk een accu laad systeem oftwel een 'battery management system' te gebruiken. Het BMS monitort alle accu's om ervoor te zorgen dat ze in een goede laadtoestand en conditie blijven. 

Lithium Ion accu's zijn gemaakt van twee of meer cellen die in serie staa. Elke cel heeft een licht andere capaciteit door fabriekstoleranties en omgevingsomstandigheden (zo zal in een accupakket de middelste accu warmer worden dan de aan de buitenrand geplaatste cellen). Na verscheidene op- en ontlaad cycli beginnen de cellen uit balans te raken en een ongebalanceerd accupakket leidt tot een drastisch verminderde levenscyclus van de accu's. 

Een systeem dat balanceert, een Battery Management System (BMS), is nodig om de accu's of cellen allemaal op hetzelfde laadniveau te krijgen. Het BMS is een set modules met als voornaamste functie het balanceren en monitoren van de accu's. Het BMS beschermt ook uw Lithium Ion accu's voor over-laden en over-ontladen.

Het Albertronic Accu Balanceer System is speciaal ontwikkeld voor een groot formaat Lithium IJzer Fosfaat accu's zoals de Thunder Sky en Sky Energy (CALB) LFP cellen. Met een kleine modificatie is het systeem ook te gebruiken bij ditzelfde type accu's van een ander merk. 

Het BMS doet ook zijn werk als de accu's op verschillende plaatsen in de auto gemonteerd zijn. Wij adviseren echter alle cellen op één fysieke locatie te houden als dit maar enigszins mogelijk is. Kabel weerstanden, temperatuur en vochtigheidsgraad zullen op verschillende plaatsen uit elkaar lopen wat kan resulteren in onvoorziene problemen en een verkorte levensduur van de accu's. Dit staat los van het gebruik van een BMS; het is een principe van logisch denken en goed ontwerpen. Net zoals het zeker niet aan te raden is om de accu's in de kreukelzone van de auto te plaatsen, dit BRENGT DE VEILIGHEID SIGNIFICANT IN GEVAAR bij een ongeluk. Onthoudt dat de accu's de brandstoftank zijn van de elektrische auto en dat het dus van belang is goed na te denken over de plek in de auto, zelfs als dit ten koste gaat van de laadruimte. Neem ook in de overweging mee dat de gewichtsverdeling tussen de voor- en achterassen van de auto blijft. 

Lader

Elke electrische auto heeft een lader nodig om het accupakket na gebruik weer op te laden. Het gemakkelijkst kan dit via het stopcontact bij u thuis (éénfase wisselstroom, 240 VAC, 16 A).  Wanneer je sneller wilt laden heb je bijvoorbeeld krachtstroom nodig (driefase 400 VAC, 16 A of 32 A). de uitgangsspanning van de accu lader bepaalt de tijd die nodig is om het accupakket te laden. Bijvoorbeeld: als je een 100 Ah accu pakket hebt en je lader is 25 A, zal het accupakket in zo'n 4 uur opgeladen worden. 

 

 


Taal
English Dutch
-->
Lyrics Music by ViArt CMS