This Domain is for sale, for more information mail to info@123electric.de
This shop has moved to a different address: www.123electric.de

3. Accupakket

Printvriendelijke pagina Tell-a-friend

Accupakket

De accu's slaan energie op voor het voeden van de motor. Wij raden lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) cellen aan. Hoe meer cellen op rij, hoe groter de kans op een storing in de cyclus. Momenteel lijken 32 cellen een goed optimum. Wij raden voor daarom voor de meeste auto's een 96 volt accupakket aan, bestaande uit 32 in serie geschakelde accu's.

 

Let op: De informatie onder het plaatje is essentieel wanneer u debenodigde  capacitieit van uw accupakket gaat bepalen.

Het maken van een goede keuze voor de optimale capaciteit van uw accupakket

Als u uw accupakket 3000 keer wilt gebruiken (sommigen beweren 5000 keer bruikbaar te zijn), adviseren wij u, voor gewoon gebruik, om tot 70% van de capaciteit te ontladen. Afhankelijk van enkele factoren hebt u 100-200 Wh nodig voor het rijden van 1 km.

 

 

Een paar schattingen moeten worden gedaan om de capaciteit van uw accupakket te berekenen:


1. Hoeveel kilometer is uw route over het algemeen? Neem dit aantal als 70% van de benodigde afstand die u kunt rijden op één lading van uw accupakket. Natuurlijk is het niet alleen goed dat u uw accu's niet te ver ontlaadt maar ook is het goed om te weten dat u wat extra capaciteit heeft voor wanneer u plotseling door een wegblokkade 5 km extra moet rijden.

2. Schat hoe uw auto zich gedraagt op het spectrum van 100 tot 200 Wh, afhankelijk van:

-Het gewicht van de auto (hoe zwaarder hoe hoger de waarde);

-de topsnelheid die u wilt rijden (70 km/u rijden kost veel minder energie dan 100 km/u rijden;

-de luchtweerstand; en

-de rolweerstand.

3. Schat de benodigde hoeveelheid energie die nodig is voor de verwarming.

 

Een voorbeeld.

U wilt elke dag heen en weer rijden van en naar uw werk met een 2CV, dit is 2 x 40 km. De route loopt deels over de snelweg waar meestal file staat. Dit kost u 30 min elke reis. In de winter hebt u natuurlijk verwarming nodig.

Aanname: U gebruikt een 32 cellen 96V accupakket:

1) De autonomie wordt 80/70 * 100 = ongeveer 115 km.

2) De ervaring met de 2CVolt  leerde ons dat een 2CV met een soepel rijdende bestuurder ongeveer 110 Wh per km gebruikt.

3) We hebben een elektronische verwarming ingebouwd van 2000W. In de winter zal deze voor 2 x 30 min werken. De hoeveelheid benodigde energie die u nodig hebt is: 115 km x 110 Wh/km + 2000 Wh = 14.650 Wh. Denk aan de wet van Ohm: 14.650 Wh / 96 V = +/- 153 Ah. Dus de (Thundersky) accu van 160 Ah is de beste keuze. In dit voorbeeld zou het geldverspilling zijn om een 200 Ah accu te kopen. Let op: de 'commerciële' autonomie van de 160 Ah accu is in dit voorbeeld ongeveer 154 km omdat in deze berekening uit wordt gegaan van het volledig ontladen van de accu's, een lage snelheid, geen verwarming, etc.

Het plaatsen van de accu('s)

Het is aan te raden alle cellen op één enkele plaats in de auto te houden. Kabelweerstanden, temperatuur- en vochtigheidsverschillen op verschillende plaatsen in de auto kunnen leiden tot onvoorziene problemen en verkorte levensduur van de batterij. Dit heeft niets te maken met de BMS, het gaat allemaal om het ontwerp en gezond verstand. Ook het plaatsen van de accu('s) in de kreukelzones van de auto verlaagt de veiligheid aanzienlijk  in geval van een ongeluk. Vergeet niet dat de accu('s) de brandstoftanks van een EV zijn en dat de nodige aandacht moet worden besteed aan het plaatsten van deze, zelfs ten koste van de laadruimte. Let op: Het is ook belangrijk de gewichtsverdeling tussen de voor- en achteras van een auto te behouden.


Taal
English Dutch
-->
Lyrics Music by ViArt CMS