This Domain is for sale, for more information mail to info@123electric.de
This shop has moved to a different address: www.123electric.de

1. Elektrische motor

Printvriendelijke pagina Tell-a-friend

De elektrische motor

De elektrische motor vervangt de benzinemotor. Elektrische motoren zijn erg efficiënt; het rendement loopt op tot boven de 90% in plaats van de ongeveer 25% rendement van een benzinemotor! 

DC (of gelijkstroom-)motoren   

Er zijn vier hoodcategoriën DC motoren namelijk:

- permanente magneetmotoren,
- serie-motoren,
- shunt-motoren en
- compound motoren.

De laatste drie gebruiken allen veldwikkelingen in de stator (het gedeelte dat niet beweegt) om een magnetisch veld te generen waarin de rotor draait. Hun naam refereert simpleweg aan de manier waarop de veldwikkelingen zijn aangesloten op de rotor.  Alle vier DC motortypes gebruiken een collector die de richting van het magneetveld in de rotor bepaalt. Het is genoeg om een DC spanning toe te voegen aan de motor om deze aan het draaien te krijgen. Daardoor is een DC motor gemakkelijk aan te sturen.

Met dank aan Wikipedia en auteur 'Abnormal' voor de animatie hierboven!

Voordelen DC Motors

Nadelen DC Motors

een bewezen techniek, de meest toegepaste elektrische motor

het gebruik van een collector heeft beperkingen en heeft een negatief effect op het rendement 

het rendement loopt op tot 90%

regeneratief remmen is bijna onmogelijk (NB: dit kan echter je actieradius met 10-20% verhogen waardoor het een gemis is als je het niet kunt gebruiken)

heeft slechts elke 100.000 km onderhoud nodig 

oude techniek

Borstelloze DC motoren

In een borstelloze DC motor (BLDC), heeft de rotor permanente magneten en de stator heeft een electronisch gecontrolleerd draaiend veld, waarbij sensors (rotary encoders of back-EMF) worden gebruikt om de positie van de rotor te detecteren.

Voordelen BLDC

Nadelen BLDC

efficinter dan motoren met collectoren

laag vermogen, alleen te gebruiken in zeer lichte voertuigen waarbij snelheid minder van belang is

compact ontwerp

regeneratief remmen is bijna onmogelijk (NB: dit kan echter je actieradius met 10-20% verhogen waardoor het een gemis is als je het niet kunt gebruiken)

bijna onderhoudsvrij

heeft een meer ingewikkelde motor controller nodig

AC Motors

Ondanks dat er verscheidene motoren zijn die op AC-voeding werken, verwijst het in het EV-gebruik gewoonlijk naar AC inductie.

De werking van inductiemotoren is aanvankelijk enigszins moeilijk te bevatten. The operation of induction motors is a somewhat difficult concept to grasp at first. In principe gebruiken deze motoren een roterend magnetisch veld in de stator om een magnetisch veld op te wekken in de rotor en daarmee een stroom opwekt in de spoelen van de rotor. De spoelen van de rotor wenden eigenlijk om zichzelf heen - ze worden niet apart gevoed. Het geïnduceerde veld in de rotor probeert in lijn te blijven met het roterende veld van de stator, hij draait dus omdat hij het veld van de stator probeert te volgen. Als gevolg van de last op de motor, is het veld van de rotor gedwongen om iets langzamer te draaien dan veld van de stator (als zij synchroon zouden draaien, zou er geen verschil zijn in de velden en zou er dus ook geen koppel zijn).

Met dank aan Wikipedia en auteur 'Mtodorov_69' for the animated image!

Voordelen AC-Motoren

Nadelen AC-Motoren

erg efficiënt en betrouwbaar

een een variabele-snelheid omvormer is nodig om de AC-motor te besturen met een DC-voeding (de batterij)

regenertief remmen is mogelijk

 

bijna onderhoudsvrij

 

De Toekomst

Op dit moment zijn AC inductie motoren en borstelloze permanente magneet DC motoren de beste beschikbare technologieën, met rendementen tot 98%, stille werking en bovendien zijn er weinig reparaties nodig. Bovendien is voor auto's met laag gewicht en lage snelheidseis, BLDC Motor wellicht de beste keuze, maar voor de meeste auto's zal een AC inductie motor de beste keuze zijn. We kunnen alle voordelen optellen maar houd hier rekening mee: Waarom zouden alle grote autofabrikanten AC inductiemotoren gebruiken in hun nieuwste modellen?


Taal
English Dutch
-->
Lyrics Music by ViArt CMS